LSA is voor en van actieve bewoners
Bel ons: +31(0) 30 231 75 11

Beheer je buurthuis

“Dé meet-up voor zelfbeheer van buurt- en wijkhuizen”

Overal in het land nemen bewoners de verantwoordelijkheid voor hun eigen ontmoetingsplek. Zij openen een buurthuis in zelfbeheer in hun wijk of dorp. Een mooi ideaal, maar ook een enorme uitdaging! Want hoe doe je dat eigenlijk: een buurthuis opzetten, overnemen, exploiteren en programmeren? Wij organiseerden op 8 april een bijeenkomst waar ruim 100 mensen op af kwamen. 

Er bestaat geen handboek zelfbeheer. Elke wijk en ieder gebouw heeft zijn eigen kansen en obstakels. Er valt veel van elkaar te leren. Toch lopen veel bewonersinitiatieven tegen dezelfde vragen aan: hoe krijg ik mijn exploitatie sluitend? Welke activiteiten moet ik organiseren om de wijk aan te spreken? Hoe ziet een goed vrijwilligersbeleid eruit? En is het niet veel slimmer om een pand te kopen in plaats van huren? Tijdens de bijeenkomst gingen we samen aan de slag en bespraken we met elkaar wat het buurthuis van de toekomst nodig heeft. We leerden van de lessen die het LSA trok uit drie jaar project Beheer je buurthuis.

De workshops

Er waren vele workshops op het gebied van zelfbeheer. Hier vind je ze allemaal op een rij. Lees en klik door op powerpoints en pdf’s.

 

Sluit je aan

Het project Beheer je Buurthuis is officieel afgerond. Natuurlijk blijft alle online kennis bestaan en we nodigen iedereen uit om zich aan te sluiten bij het Trendbureau buurt- wijk- en dorpshuizen. Lees meer.

Publicatie Beheer je Buurthuis – drie jaar pionieren

LSA heeft op de bijeenkomst ook een boekje uitgebracht: Beheer je Buurthuis – drie jaar pionieren. Actieve bewoners hebben in crisistijd, al dan niet noodgedwongen, de regie overgenomen in hun buurthuis. LSA volgde hen en bracht hun verhalen bijeen, deed onderzoek en liet experts aan het woord. Lees hier meer over deze unieke publicatie.

 

 

 

Foto-verslag

 

1
We zijn te gast in de voormalige van Arskerk in Eindhoven. In deze kerk is de stichting Ik Wil gevestigd. Alle randvoorwaarden voor een mooie bijeenkomst zijn door hen verzorgd.
6
De dag opende met een gesprek met de pioniers van het LSA project Beheer je Buurthuis.
 11
 Kristel Jeuring tijdens de workshop Het Britste Buurthuis. “In Engeland is er al een lange traditie met zelfbeheer van buurthuizen. Wat we kunnen leren is dat de Britten altijd zoeken naar mogelijkheden om wat ze goed kunnen verder te brengen. Dus niet een breed palet aan diensten, maar focus aanbrengen, en vandaar uit verder uitbouwen.”
 9
 Pionier Beheer je Buurthuis Silly Udema (BewonersBedrijf Delfzijl Noord) over haar ervaringen van de afgelopen jaren ” zelfbeheer is niet altijd een makkelijke weg, maar met veel enthousiasme zijn we op pad gegaan en kunnen we steeds meer realiseren”.
 7
Martin Hees wil in zijn wijk in Helmond met een enthousiaste club vrijwilligers het buurthuis in zelfbeheer gaan nemen. Hij kreeg de eerste versie van de publicatie Beheer je Buurthuis; 3 jaar pionieren uitgereikt. We wensen hem veel succes!
 

4

Sessie Een buurthuis in eigen beheer nemen door Jan Hoek. Belangrijke kernvraag als je een buurthuis wilt overnemen: “Bedenk goed wat je motivatie is om het buurthuis over te nemen!” En nog een mooie tip: Een buurthuis beheren is geen buurtbarbecue organiseren. Je gaat iets met elkaar aan voor lange tijd. Maak goede afspraken met elkaar.”
 

3

Tijdens de lunch en de borrel veel levendige gesprekken tussen de deelnemers. Er valt een hoop uit te wisselen over het beheren van buurthuizen.
2
Hans Marechal, pionier bij buurthuis Fatima in Weert over zijn droom voor Fatima. Benieuwd: kijk hun filmpje.
 

DSC_0859

De wijk Woensel-Zuid is door Stichting Ik wil steeds meer verbonden. Ze openen binnenkort een eigen buurthuis.
 

5

Tijdens de bijeenkomst werd afgesproken om bij elkaar op werkbezoek te gaan.
 

8

Tijdens de dag was er een offline Linkedin muur. Zo was duidelijk wie welke kwaliteiten heeft en kon je elkaar makkelijk opzoeken.