LSA is voor en van actieve bewoners
Bel ons: +31(0) 30 231 75 11

Bewonersbudgetten

Bijna elke gemeente kent budgetten voor de uitvoering van een bewonersinitiatief. Soms is het even zoeken om zo’n potje te vinden, in andere gemeenten zijn de budgetten makkelijk aan te vragen.

 

Als u wilt weten of er in uw gemeente geld is voor bewonerinitiatieven (en hoeveel), dan kunt u dit vragen aan uw gemeente. Soms is dat erg ingewikkeld en wordt u van het kastje naar de muur gestuurd. Benader in dat geval een actieve bewonersgroep uit uw wijk. Vaak hebben zij het overzicht wel. Ook de gemeenteraad, die uw stadsbestuur controleert, kan voor u een overzicht opvragen.

 

Vouchersysteem
Ook de spelregels voor de toekenning van bewonersbudgetten verschillen per gemeente. In 2008 stelde toenmalig minister Ella Vogelaar veel geld te beschikking voor bewonersinitiatieven. Het LSA heeft toen een systeem bedacht om dit geld écht bij bewoners terecht te laten komen, en bewoners ook te laten beslissen over de toekenning van dit geld: het voucherssysteem.
Simpel gezegd gaat het om geld in de vorm van tegoedbonnen waarmee bewoners voor hun eigen initiatieven kunnen betalen. Hoe de regeling precies in elkaar zit en wat de spelregels zijn, kunt u lezen in deze voucher-folder.
Gemeenten worden ook door het Rijk sterk aangeraden om hun bewonersbudgetten op de vouchermanier te verdelen. De steden die meedoen met het vouchersysteem zetten de stap om bewoners meer zeggenschap te geven. In het ideale geval geven zij de regie over de verdeling van bewonersbudgetten uit handen aan bewoners die deel uitmaken van een zogeheten regiegroep. Het blijkt in de praktijk dat er een aantal gemeentes ervoor hebben gekozen de beslissingsbevoegdheid nog bij B&W te leggen.

 

Interessante downloads:
De methodiekomschrijving van het vouchersysteem in de databank Sociale Interventies van Movisie.

Bewonersbudgetten, wat schuift het? Deze KEI-publicatie toont de ervaringen van gemeenteambtenaren met verschillende systemen van bewonersbudgetten.

LSA-bijeenkomst over Bewonersbudgetten: Geeft het door! Een verslag van de dag op 28 januari 2011 met lessen en tips uit de workshops.

De handleiding voor regiegroepen

LSA-Factsheet Bewonersbudgetten uit 2010

Algemene voucher-folder uit 2008. Let op: intussen is er het een en ander veranderd.