LSA is voor en van actieve bewoners
Bel ons: +31(0) 30 231 75 11

Bewoners: Hoe scoort jouw gemeente?

Veel gemeenten hebben diverse buurtrechten ingevoerd, veel ook niet. Het LSA heeft, in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen, online in kaart gebracht welke gemeente wat doet aan buurtrechten. Hoe scoort jouw gemeente? Kom 24 juni naar de bijeenkomst, zie wat jouw gemeente doet aan buurtrechten én leer hoe jij ervoor kunt zorgen dat dit pakket uitgebreid wordt.

 

Hier vind je de uitnodiging in pdf 

 

Buurtrechten

Buurtrechten zijn de stok achter de deur om de dingen die actieve bewoners beter zelf kunnen doen, mogelijk te maken. Heeft jouw gemeente bijvoorbeeld beleid om gebouwen die belangrijk zijn voor de buurt onder de marktwaarde te verkopen aan een bewonersgroep (Recht op gebouwen en publieke ruimtes)? Moedigt jouw gemeente het aan om contracten te gunnen aan een BewonersBedrijf omdat zij sociale en economische waarde creëert voor de buurt (Recht om uit te dagen)? Geeft jouw gemeente bewoners het voortouw in het ontwikkelen van een bestemmingsplan (Recht op buurtplanning)? Geeft de gemeente inzicht in waar ze mee bezig zijn, maken ze data toegankelijk en kun je er een burgerbegroting opstellen (Open overheid)? Zorgt de gemeente ervoor dat er onafhankelijke ondersteuning is als actieve bewoners maatschappelijke plannen willen ontwikkelen (Recht op zelfgekozen ondersteuning)? En helpt de gemeente om geld bij elkaar te krijgen om een buurthuis over te nemen door garant te staan, of een fondsenwerver ter beschikking te stellen (Toegang tot geld)?

 

Buurtrechten Bijeenkomst Actieve Bewoners

Lancering buurtrechtenkaart

LSA heeft in kaart gebracht hoe welke gemeente scoort op buurtrechten. Al meer dan honderd gemeenten blijken aan de slag te zijn met ten minste één van de buurtrechten.  Mooi! Maar het kan beter. Dit is het moment om te lobbyen voor meer en andere buurtrechten! Want reken maar dat vernieuwing van lokale democratie onderdeel wordt van de uiteindelijke collegeakkoorden.

Wij lanceren de maandag voor de bijeenkomst de online buurtrechtenkaart. Daarop zie jij wat jouw gemeente exact doet. Op de bijeenkomst ‘Hoe scoort jouw gemeente?’ helpen ervaringsdeskundigen je een pakket aan buurtrechten en instrumenten samen te stellen die jij in jouw gemeente ingevoerd zou willen zien. En natuurlijk helpen we je vervolgens een lobby op te zetten richting jouw lokale partijen en toekomstige college!

 

 Buurtrechten Bijeenkomst Politici

Programma
10.30 Opening
10.40 Buurtrechten voor dummies
11.00 Hoe worden we beter van buurtrechten
11.20 Lancering Buurtrechtenkaart
11.45 Buurtrechten carrousel
12.45 Lunch
13.45 Workshop – buurtrechten op maat

Welk pakket aan buurtrechten moeten er in jouw gemeente komen, hoe krijg je jouw plannen bij de gemeente op de agenda, hoe ga je hier concreet mee aan de slag?

15.00 Afronding
15.30 Borrel

 

 

Praktische info

Datum: 24  juni

Tijd: 10:30 – 15:30

Voor wie: actieve bewoners en (kandidaat) raadsleden

Kosten: 15 euro voor bewoners en raadsleden, 50 euro voor andere beroepskrachten,

LSA-netwerkleden betalen 7,50 en kernleden gaan gratis

 

Aanmelden Bijeenkomst Buurtrechten - Hoe scoort jouw gemeente?

Vul alsjeblieft per aanmelding dit formulier in. Dus elke deelnemer een eigen formulier. Hartelijk dank!